Zastanawialiście się kiedyś, patrząc na opakowania piwa, czemu na niektórych podawany jest skład, a niektóre zawierają formułkę „Zawiera słód jęczmienny”. Dlaczego jedne browary podają wartość ekstraktu, a inne nie, i co właściwie ten ekstrakt oznacza? Czy ilość alkoholu musi być zgodna z deklaracją na opakowaniu?

Nie wiem, czy wiecie – wszelkie kwestie dotyczące przekazywania klientom informacji na temat żywności reguluje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011. To właśnie to rozporządzenie nakłada na producentów nakaz podawania szczegółowych danych, jak np.: nazwę żywności, wykaz składników, ilość netto żywności, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym czy w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, rzeczywistą zawartość objętościową alkoholu.

Etykieta, kontretykieta, krawatka

Zacznijmy od tego, że butelka piwa może zawierać 3 elementy, na które składa się identyfikacja graficzna danego browaru, są to: etykieta, kontretykieta oraz krawatka.

Na „przodzie” butelki, gdzie najczęściej można dostrzec nazwę i logo browaru oraz nazwę piwa, znajduje się etykieta.

Krawatka i etykieta
Krawatka i etykieta

Na kontretykiecie najczęściej znajdują się pozostałe informacje, jak np.: ostrzeżenia dotyczące piwa, dane kontaktowe browaru, data przydatności do spożycia, itp.

Kontretykieta
Kontretykieta

Krawatka jest umieszczana na szyjce butelki, nad etykietą. Może zastąpić kontretykietę (z wszystkimi informacjami, jakie browar na niej zawarł), ale może być uzupełnieniem i znaleźć się na niej może tylko jakaś grafika, np.: herb i nazwa browaru.

Krawatka i etykieta
Krawatka i etykieta

W browarach rzemieślniczych spotkać można tylko etykietę, która umieszczana jest wokół butelki i tam browar zamieszcza wymagane informacje.

Etykieta
Etykieta

Skład

Na początku pisałem, że wszelkie kwestie, m.in. te o składzie produktu, reguluje rozporządzenie. To samo rozporządzenie nie wymusza na browarach podawania pełnego składu piwa, jeśli zawartość alkoholu wynosi w nim powyżej 1,2%. Więc dotyczy to większości piw na rynku. Skład na opakowaniu, to dobra wola browaru.

Co zatem ze znaną formułką „Zawiera słód jęczmienny”, po co jest ona zamieszczana? Browary muszą umieszczać na etykietach informację o alergenach, więc jeśli jakieś piwo je posiada, to taka informacja musi być widoczna na opakowaniu.

Vol. ≠ „Volt”

Ile razy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że dane piwo zawiera X „woltów”? Przecież nie oznacza to, że w piwie jest jakieś napięcie. Wszystko wzięło się stąd, że zawartość alkoholu w piwie podaje się objętościowo. Objętość, to po angielsku volume, a skrótem jest vol. i właśnie stąd wzięły się „wolty” w piwie.

Ciekawa informacja jest taka, że dopuszczony jest pewien zakres podawania objętościowej zawartości alkoholu, dla piw do 5,5% jest to ± 0,5%, a ponad 5,5% ± 1%. To również dzięki rozporządzeniu.

Ekstrakt

Ekstrakt to nic innego, jak zawartość cukru w brzeczce piwnej. Mierzony jest w stopniach Ballinga (od Carla Ballinga) lub stopniach Plato (od Fritza Plato). Przyjmuje się, że obie skale są ze sobą tożsame. Podawanie ekstraktu nie jest wymagane, więc można spotkać opakowania piwa, które nie zawierają takiej informacji. Jeśli traficie na opakowanie, które podaje informację o ekstrakcie, to będzie to wartość wyrażona w procentach (czasem zapisywany jest on jako °Blg i °P).

Źródła zdjęć:

  • https://commons.wikimedia.org
  • Materiały własne

Komentarze